TÉMÁK, Kategóriák

Amit tudni érdemes a hasi sérülésekről és csonttörésekről

599
HOZZÁSZÓLÁS:

A nyitott hasi sérülések súlyos balesetek kapcsán jönnek létre. Ilyenkor a hasfali seben keresztül a belek és más belső szervek is közvetlen kapcsolatba kerülnek a külvilággal, aminek legnagyobb veszélye a fertőzés.csonttores-07

A hasi sérült nem kaphat sem inni, sem enni. A sürgősen hívott orvosi segítség megérkezéséig a beteg hasát takarjuk le steril vagy tiszta kendővel. Ne érjünk a hasfalon keresztül előtűnő belső szervekhez.

A test szúrt sebei is, a fertőzésveszély miatt, halálos szövődményeket okozhatnak.

A tompa hasi sérülések a máj és a lép károsodása miatt belső vérzésekhez vezethetnek. A lép először a léptokba vérzik. Azonban néhány óra/ nap múlva a léptok megrepedhet, és a vér a hasüregbe szivárog, ami műtéti beavatkozás nélkül halálhoz vezet. Ezért tompa, erős hasi trauma esetén, még ha nem is látható be külsérelmi nyom vagy vérzés, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Ha a végtag sérül súlyosan

Súlyos közlekedési vagy munkahelyi baleset kapcsán előfordulhat, hogy a kéz, illetve a láb amputálódik. Ennek elsődleges veszélye a vérvesztés, az ilyenkor keletkező erős vérzés miatt.

A végtagok sérülése esetén a károsodott végtagot steril vagy tiszta gézlappal, kendővel fedjük be. A teljesen amputálódott végtagrészt, többnyire az ujjat, ajánlott szintén sterilen befedni és zacskóba rakott jégdarabokkal körülvenni, mert így a kórházba való szállítás alatt elkerülhető a végtagrész károsodása és azt esetleg vissza lehet ültetni a helyére.

Ha a sérült végtagból erős vérzés észlelhető, akkor a hónaljban vagy az ágyékhajlatban futó fő artériát le kell szorítani. A hónaljtól a kar belső oldalán kifelé haladva észlelhető az artéria pulzációja, amikor ezt megtaláltuk, erősen szorítsuk le az orvosi segítség megérkezéséig. A leszorítást a kéz négy ujjával végezzük.

A láb vérzése esetén az ágyékhajlatban kitapintott artériát kell tartósan leszorítani. A műveletet a két, egymásra helyezett hüvelykujjal végezzük. Természetesen a baleset észlelésekor azonnal mentőt kell hívni.

Törések

A csontok törése fájdalommal, duzzanattal és az érintett végtag mozgásképtelenségével jár. Egyes esetekben a végtag deformálódik.

Nyílt törések esetén a sérült felületet steril vagy tiszta gézlappal, illetve kendővel kell lefedni, ezzel megakadályozhatjuk a fertőzést.

Csonttörések és ficamok esetén tilos a kimozdult, deformálódott végtagot saját kezűleg a helyére tenni, illetve ezzel megpróbálkozni. A megfelelő eljárás, ha a sérült végtagot nem mozgatjuk, lehetőleg rögzítjük és sietve orvoshoz fordulunk.

599
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]